Center
Creado por:
Jimmy Munk Larsen
Participando en:
XVI SAHARA MARATHON 2016
Apoyando a::
Sahara Marathon 2018
Den 26. februar 2018 løber jeg Sahara Marathon for at sætte fokus på sahrawierne - et folk du måske aldrig har hørt om?

Nær Tindouf i den algeriske ørken, ikke langt fra grænsen til Mauretanien, lever over 100.000 sahrawi-flygtninge. Her har de boet i 42 år, siden deres land - Vestsahara - blev besat af Marokko. Løbet arrangeres for at undgå, at sahrawierne skal blive glemt. Én km for hvert år de har været på flugt.

Med indsamlingen kan DU gøre en forskel. Selv de mindste bidrag tæller, og uanset om du donerer 1 Euro eller 100 Euro, falder det på et tørt sted. Min indsamling går ubeskåret til den spanske organisation Asociación Proyecto Sahara, der bruger pengene ubeskåret i flygtningelejrene. I år vil de indsamlede beløb gå til skoler og familier. Du kan læse mere om organisationen på deres hjemmeside: http://www.proyectosahara.com/

Jeg skal i en uge bo hos en sahrawisk flygtningefamilie. Udover marathonløbet skal jeg med egne øjne se hvordan de lever og lære om deres kultur og historie. Når jeg kommer hjem vil jeg i løbet af foråret skrive om mine oplevelser og mit møde med sahrawierne. På linket herunder kan du læse om min tur til den besatte del af Vestsahara sidste år, hvor du også kan læse meget mere om Vestsahara, sahrawierne og deres historie: https://nordjyske.dk/plus/den-sidste-afrikanske-ko...

Da det er en betalingsartikel, følger her en kort opsummering af sahrawi-flygtningenes situation.

Den Sahrawiske Arabiske Demokratiske Republik - også kaldet Vestsahara - var en spansk koloni indtil 1975, hvor Marokko ulovligt besatte 75 % af landet. Flertallet af sahrawierne flygtede under den 15 år lange krig der fulgte til Algeriet, hvor de siden har boet i flygtningelejre i ørkenen, under særdeles hårde livsbetingelser. Jorden kan ikke dyrkes, og strøm og vand er yderst sparsomt. Grænsen mellem Algeriet og Marokko er lukket, så de kan heller ikke rejse til den lille del af Vestsahara, som den sahrawiske frihedsbevægelse Polisario styrer.

Styret i Marokko hævder det modsatte, men fakta er, at sahrawierne har valgt demokratiet til og afvist enhver tilnærmelse fra Al Qaeda og Daesh. For at jage sahrawierne ud og underkue de tilbageværende, har Marokko til gengæld gjort alt fra at forgifte brøndene til at bruge napalm, bygget en 2.700 km lang "sikkerhedsmur" og udlagt verdens største minefelt. Vilkårlige fængslinger, tortur og endda drab, hører til de tilbageværende sahrawiers liv under marokkansk besættelse.

Det internationale samfund har desværre vendt det blinde øje til. Over 70 lande har anerkendt Vestsahara, men blandt disse er der ikke ét eneste europæisk eller vestligt land.

Den sørgelige sandhed er desværre, at når man som sahrawierne kæmper med fredelige midler, så kommer man ikke i mediernes søgelys. Jeg håber derfor at DU vil støtte op, dele indsamlingen og sprede budskabet om sahrawiernes fredelige kamp for deres ret til at eksistere.
Donar

130 €
Recaudado

87% 150 €

6
Donaciones

18
Días restantes

Actividad reciente

 • Janny & Rikke Syndergaard Larsen Janny & Rikke Syndergaard Larsen ha donado 80 €

 • Usuario anónimo Usuario anónimo ha donado 10 €

 • Sune Hundebøll Sune Hundebøll ha donado 15 €

  Du kan godt glæde dig http://www.sh-site.dk/dagbogsnoter-fra-sahara-marathon-rejsen/

 • Oddvar Røsten Oddvar Røsten ha donado 10 €

  Oppmuntring til å løpe for en god sak. Det er viktig at også Skandinaner deltar. Dessuten er Sahara Marathon Project et humant tiltak der hver skjerv kommer godt med for barn og idrett. Til lykke med løpet.

 • Liselotte Gregersen Liselotte Gregersen ha donado 10 €

 • Jimmy Munk Larsen Jimmy Munk Larsen ha donado 5 €